Poenostavljeno droženje za tvoje (po)polno življenje.
Let’s bake the world a better place.
Le kdo še ni slišal za »drožomanijo«? In s tem seveda nasmejano Anito Šumer. Ravno ona je pobudnica, da se peka zdravega kruha in ostalih drožbrot ohranja ter da se slovenska tradicija nadaljuje in širi še izven slovenskih meja. Njeni drožasti recepti, videji in knjige navdihujejo tako pripadnice ženskega, kakor moškega spola.
Draga Anita ukvarjate se s predajanjem znanja in navduševanjem ljudi nad zdravo peko – peko z drožmi. Ali nam lahko na kratko opišete, kako se je pričela vaša pot drožomanije? Kateri je bil prvi izdelek, ki ste ga spekli iz droži?
Vse se je pričelo pred 10 leti iz ljubezni. Najprej do moža Saša, ki so mu odstranili žolčnik in ni mogel več jesti kruha s pekovskim kvasom. Začela sem raziskovati, kako je še mogoče peči kruh, in naletela na droži. Takrat sem se spomnila, kako je moja babica, ki šteje že 89 let, v Prlekiji pekla kruh na nek drug način. Tako da je shranila delček testa od prejšnje peke in ga posušila do naslednje. Takšen način je bil v navadi, saj ni bilo hladilnikov.
V bistvu peka z drožmi ni ničesar novega, je staro, skoraj pozabljeno znanje, ki je skoraj utonilo v pozabo v poplavi vse hitrejšega načina življenja in priprave hrane.
Ko sem 2012 zamešala svoje prve droži, ki pa žal niso uspele, morda nisem bila dovolj potrpežljiva in vztrajna, kdo bi vedel. A nisem obupala, nabavila sem domačo moko, mleto na kamen, uporabila malo postano vodo, da je klor izhlapel. Dodala še kanček ljubezni in potrpežljivosti, pa so moje druge droži oživele. In zdaj so tako trdrožive, da me spremljajo, kamor koli jih vzamem s sabo. Moj prvi kruh je bil opekast, zbit, kisel. To pa za to, ker še nisem znala pravilno skrbeti za droži. Iz Amerike sem si naročila takratno biblijo Tartine Bakery, pa sem se potem čudila, zakaj moji hlebci ne stojijo pokonci, temveč se razlezejo kot kakšne palačinke. Količine vode v tujih knjigah so namreč prilagojene tujim mokam, ki so primerjavi s slovenskimi bolj ”žejne”.
A s Sašem sva pojedla ves kruh, ne glede na izgled ali okus. Na začetku svoje poti sem tudi delala vse po ”reglcih”, veliko časa je šlo v samo pripravo kruha. Zdaj delam na drug način, tako da poenostavljam postopek in ga umeščam v delovni vsakdan. To lahko stori tudi vsak od nas, z največ 8-10 minut dejanskega vloženega časa imaš lahko na mizi slastno pogačo, kruh in druge pekovske izdelke. Čas vzhajanja in peke seveda ni vključen
Zgodba nastanka drožomanije je torej zgodba o ljubezni in o kruhu … veliko zaslugo pri rojstvu tega projekta ima tudi vaš pokojni mož Sašo. Nam lahko zaupate več o tej ljubezni
S Sašem sva bila močno povezana, skupaj sva ustvarila to zgodbo o ljubezni do boljšega kruha. On je tudi rekel, nikoli ne pozabi na svoj cilj, naučiti čim več ljudi peči boljši kruh in druge pekovske izdelke. Če ne bi bilo njega, jaz sploh ne bi pekla. V bistvu sva skupaj ”neprijetnost” (odstranitev žolčnika) transformirala v nekaj tako navdihujočega, kot je drožomanija.
Tudi delavnice sva izvajala skupaj, če sem bila jaz prepoznaven obraz BZ drožomanija, je on v ozadju poskrbel, da je vse brezskrbno teklo. Kuril peč, kuhal čaj, pekel pice v krušni peči, pomival in še veliko drugega. Naučil se je peči kruh, tako da si ga je pripravil, ko sem potovala po svetu in izvajala delavnice. Kako vesela sem bila, ko mi je poslal slikce spečenih drožastih dobrot.
Oboževal pa je tudi moje umetniško ustvarjanje po testu. Če kruh ni bil okrašen, mi je rekel, da mu nekaj manjka. V svetu sem namreč postala prepoznavna ravno po krašenju kruha, npr. s šablonami, zarezovanjem, raznolikimi oblikami, semeni ipd.
Kdo pa je t.i. »Rudl«?
Rudl so moje druge droži, stare več kot deset let. Ker sem večji del življenja preživela v Lovrencu na Pohorju, od koder je bil tudi mož, sva se malce pošalila in drožem dala ime Rudl, kot krepak pohorski ded. Če droži poimenuješ, namreč bolje skrbiš zanje.
Od 2019 Rudl domuje in je varno shranjen tudi v Belgiji, v prvi knjižnici droži na svetu (ang. Sourdough Library). Če bi se mu pri meni kaj pripetilo, ga lahko vedno dobim nazaj. Zato tudi vsako leto roma v St. Vith 5 kg ekološke pšenične bele moke iz slovenskega mlina na kamne Špilarjev mlin. Trenutno je v tej banki zbranih 139 droži z vsega sveta. So tudi prve in edine slovenske droži v tej banki.
Svoje znanje ste dolgo nabirali, ob tem tudi preizkušali razne recepte in tako ustvarjali nove. Kdaj se je pri vas vzbudil tisti občutek, da pa želite svoje znanje predati naprej in zakaj?
Svoje navdušenje in izdelke sem najprej pričela deliti na svojem osebnem profilu na Facebooku in v skupini Perfect Sourdough. Tam je moje ustvarjanje opazil tudi Karl de Smedt iz podjetja Puratos Belgija. Skupaj z drugimi navdušenci nad drožmi s celega sveta me je septembra 2016 povabil v Belgijo. Tam so nam predstavili projekt spletne knjižnice The Quest for Sourdough, kjer lahko vsakdo registrira svoje droži. Takrat sem tudi postala ambasadorka tega projekta. In sam dogodek me je močno navdahnil, da sem po vrnitvi pričela še več peči in deliti svoje stvaritve na družabnih omrežjih. Začutila sem močan klic, da svoje navdušenje prenesem dalje.
Ustvarila sem si tudi profil na Instagramu (angleški profil: sourdough_mania, slovenski profil drozomanija pa imam od 2021). Potem pa me je prijateljica Nika nagovorila, da bi zanjo in še par prijateljic pripravila mini delavnico peke. Tako se je prva neuradna delavnica zgodila decembra 2016, ob tej priložnosti sem tudi prvič pekla v krušni peči. Prva uradna delavnica pa je v MKC Slovenj Gradec maja 2017.
Tako ste pričeli z drožomanijo. Ali ste si lahko takrat predstavljali, da bo ta projekt tako zelo uspešen in odmeven?
Ne, nikakor. Vendar ko nekaj počneš z ljubeznijo, strastjo in takšno predanostjo, se zdi, kot da je samoumevno. Pa ni. Veliko truda, časa, znanja, kdaj tudi odrekanja, padcev in učenja je vloženih v ta moj srčno-dušni projekt in poslanstvo.
Kaj vas je najbolj navdihnilo, da ste pričeli s samostojno podjetniško potjo?
Po izobrazbi sem prevajalka in tolmačinja za nemški jezik in profesorica angleškega jezika s književnostjo. Tako sem svoj s.p. odprla že kmalu, ko sem zaključila s pripravništvom in nadomeščanjem mentorice na porodniški. Ko sem se začela resneje ukvarjati z drožomanijo in izvajati delavnice, sem samo dodala novo smer/aktivnost. Ta je sčasoma prevzela ves moj čas, tako da zdaj ne prevajam več. Še vedno pa z veseljem uporabljam pridobljeno znanje, ki mi zelo koristi. Saj na www.sourdoughmania.com predajam svoje znanje in strast v angleščini, prav tako ko snemam spletne tečaje, so ti na voljo tudi v tem jeziku.
Katere pa so bile največje ovire, s katerimi ste se soočali še čisto na začetku svoje karierne poti.
Dvomi vase, ali sem dovolj dobra, ali dajem dovolj. Potem so tukaj še raznolike dejavnosti, ki sem jih bila deležna od drugih, metanje polen pod noge, blatenje, zavist. In pravne formalnosti (veliko izkušenj sem pridobila iz pogodb, kjer sem se parkrat pošteno opekla ).
Pa ukvarjanje s ”konkurenco”, dokler nekje na sredi poti ne ugotoviš, da konkurenca v resnici ne obstaja. Saj ima vsak človek svojo energijo in pritegne točno določene osebe, ki zavibrirajo z njim.
A vse to me je utrdilo, postavilo v svoj center. Da ne iščem več svoje vrednosti in potrditve zunaj.
Kako ste jih premagali?
V veliko pomoč mi je delo na sebi, branje knjig za osebni razvoj, duhovnost, globoki in hranljivi pogovori s prijateljicami, s katerimi smo na isti valovni dolžini. Dlje časa pa sem sodelovala tudi s coachinjo Sanjo Križan, za osebni in poslovni uspeh. Delo z njo mi je močno pomagalo, da sem se lahko osredotočila nase in na sporočilo, ki ga želim in predajam svetu. Ta fokus nase je izjemno pomemben, da se ne zgubim(-o) v poplavi informacij, mnenj, kritik, družbe in okolja.
Ste kreativna ustvarjalka vedno novih vsebin in receptov iz droži. Imate veliko napisanih knjig, videoreceptov, tečajev itd. Na družbenih omrežjih ter v ostalih medijih lahko vedno znova spremljamo vaše edinstvene recepte glede zdrave peke kruha ter vseh ostalih dobrot. Iskrene čestitke. Kaj pa vi najraje pečete?
Letos sem svojemu glutenskemu droženju dodala še nov izziv, in sicer peko z drožmi brez glutena. Ko sem se prijavila na tečaj kanaliziranja Celestial inspiration pri Tjaši Dorelay, nam je pripravila prehranske usmeritve. Kljub temu da je bil kruh z drožmi (z glutenom) dovoljen, sem zagrabila nov izziv. Ustvarila sem brezglutenske droži Rosa – nežnejša ženstvena različica Rudla 😉 in pričela raziskovati to do zdaj meni skoraj nepoznano ozemlje (prve izkušnje s tem sem imela sicer že 2019, ko sem naredila prve brezglutenske droži in spekla prvi bg-kruh).
To ljubezen sem razvila celo tako močno, da sem pripravila prvi slovenski videotečaj brezglutenske peke z drožmi na to temo, ki je na voljo tudi v angleščini. V preteklosti sem namreč prejela kar nekaj povpraševanj, kdaj se bom lotila tudi tega. Pa sem se . Seveda pa sem ob pripravi vsebin za tečaj upoštevala tudi pravilne smernice pri pripravi prehrane za bolnike s celiakijo, ki so vse življenje zavezani prehrani 100 % brez glutena.
Tako da zdaj pečem oboje, z glutenom in brez njega, najraje pa kakšno pogačo, drožasto potico. Moj priljubljen kruh je rženko iz prve knjige Drožomanija, ker je tako enostaven, pa potem še bolj beljakovinski semenko iz druge knjige Slana in sladka drožomanija.
Kdaj se vi osebno počutite uspešno?
Ko osebno napredujem. Ne rečem, da mi uspeva vedno in povsem, ampak vsak dan mi gre bolje, in to praznujem. Dovolim si občutiti vse, kar je, ko grem v svojo temo, globino, da najdem svojo svetlobo in notranjo moč. In se ponovno dvignem. Letošnje leto je bilo leto izjemnega učenja na raznolikih področjih. Od premagovanja eksistencialnih strahov, reševanja družinskih vzorcev, spuščanja preteklosti.
In potem se počutim izpolnjeno tudi pri predajanju svojega poslanstva, ko vidim, kako peka z drožmi ljudem spreminja življenje na bolje. Kako se povežejo sami s sabo, kako jim je droženje oblika meditacije, sproščanja, da se umirijo in prizemljijo.
Na kaj ste v življenju najbolj ponosni?
Če imam v mislih kaj materialnega, bi izpostavila svojo tretjo knjigo Umetnost krašenja kruha, ki je letos usvojila naziv najboljše kuharske knjige na svetu med več kot 1560 knjigami na tekmovanju kulinaričnih oskarjev Gourmand World Cookbook Awards.
To ni uspelo še nobeni slovenski knjigi do zdaj. Ta knjiga je hkrati tudi moje največje učenje zaupanja, predajanja, ohranjanja notranje moči in sijaja. Je svetla, sončna, navdihujoča, ob kateri bralci začutijo lepoto, umetnost, ustvarjalnost in ob kateri človeku zapoje duša.
Če pa imam v mislih osebo, pa izberem sebe. Všeč mi je in hvaležna sem, ko vidim, v kakšno osebo se razvijam, kako vse bolj prihajam vase, v stik s sabo, kako delim vse dele sebe in jih tudi sprejemam.
Kaj vas v življenju dela najbolj srečno?
Pri delu, da lahko počnem, kar me osrečuje, da lahko s svojimi darovi pripomorem k ustvarjanju boljšega sveta. Da spreminjam življenja ljudi na bolje in posledično tudi svojega. Ko sem povezana s svojim bistvom, ko si dovolim, da notranja luč zasije, ko sem pomirjena s sabo in svetom in name zunanjost ne vpliva.
Kako pa se vi soočate s stresnimi situacijami? Ste kaj spremenili v svojem življenju?
Letošnje leto mi je kar nastavilo ogledalo tudi na področju zdravja. Moje telo je reklo ne. Po smrti moža 2019 sem to izgubo in žalost fermentirala z veliko količino dela (2 novi knjigi, spletna drožina, klub drožomanija, potovanja, delavnice itd.). Takrat nisem znala in zmogla drugače. Letos sem se morala ustaviti in si večkrat nameniti počitek. Obisk pri dr. Ivici Flis Smaka me je poleti kar precej streznil, pa sem šla samo na običajen ”check-up”
Pričela sem bolje skrbeti za prehrano, telesu namenila dovolj kakovostnega spanca, od nekdaj sicer pijem tudi veliko vode in se hidriram. Svoje telo tudi negujem: suho ščetkanje, samomasaža telesa in obraza, yoni kopeli, masaža prsi ipd.
Telo pa sem podprla v trenutni situaciji tudi s prehranskimi dodatki. Več časa preživim v naravi, imam jutranjo in večerno duhovno prakso. Izobražujem se za učiteljico kundalini joge, januarja me čakata še zadnji modul in izpit. Povezujem pa se tudi s svojimi duhovnimi vodniki, ki mi predajajo jasnost za vsa področja. Tako laže krmarim in plujem po tem učenja polni reki življenja.
Kakšni so vaši cilji za leto 2023?
Na poslovnem področju želim svoje sporočilo in poslanstvo peke boljšega kruha z drožmi (z glutenom ali brez njega) pripeljati še do več ljudi po vsem svetu. Izvajati delavnice v živo, posneti nove spletne tečaje v slovenščini in angleščini. Ustvarjati drožaste dobrote v sodelovanju s slovenskimi ponudniki in peko z drožmi popeljati v čim več restavracij in gostiln.
Na osebnem področju pa si želim še več notranjega miru, raziskovanja svojih darov, povezovanja s sabo in mamo zemljo ter univerzumom. Da si vzamem še več časa zase, za odklop, da potujem in raziskujem.
Bi lahko navedli vsaj 5 skrivnosti uspeha za naše bralce
- Ljubezen.
- Strast.
- Predanost.
- Prisotnost.
- Pristnost.
Kje se lahko drožite z Anito:
IG: www.instagram.com/drozomanija
FB: https://www.facebook.com/drozomanija
www.drozomanija.si
Avtor slik: Nik Jarh
Avtorica intervjuja: Andreja M.