• DOMOV
  • O NAS
  • INTERVJUJI
  • KARIERA
  • MODA
    • Modni namigi po vzoru Barbare Žgalin
    • Modni nasveti Anastasije Kajba
    • Atraktivno o poslovni modi
  • BODI FIT
    • Zdrava
    • Aktivna
    • Odkrij Slovenijo
      • #VELIKA PLANINA
      • #Divje jezero
      • #Tolminska korita
    • Tradicionalne slovenske jedi
      • Spomladanski kodrasti Smoothie
      • T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed
  • BODI SVOJA
  • ZANIMIVO IN UPORABNO
Uspešna si
  • DOMOV
  • O NAS
  • INTERVJUJI
  • KARIERA
  • MODA
    • Modni namigi po vzoru Barbare Žgalin
    • Modni nasveti Anastasije Kajba
    • Atraktivno o poslovni modi
  • BODI FIT
    • Zdrava
    • Aktivna
    • Odkrij Slovenijo
      • #VELIKA PLANINA
      • #Divje jezero
      • #Tolminska korita
    • Tradicionalne slovenske jedi
      • Spomladanski kodrasti Smoothie
      • T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed
  • BODI SVOJA
  • ZANIMIVO IN UPORABNO
Home  /  Prezentacija Vitaminov

Prezentacija Vitaminov

Vitamin C
Je antioksidant, ki spodbuja zdrave zobe in dlesni. Telesu pomaga, da absorbira železo in ohranja zdravo tkivo. Prav tako je bistvenega pomena za celjenje ran. Možne težave prevelikih odmerkov vitamina C so: driska, ledvični kamni,
povečan oksidativni stres, prekomerna absorpcija železa. Pomanjkanje vitamina B12 in erozija zobne sklenine. Na podlagi večine podatkov
je varen vnos do 10 gramov na dan. Simptomi pomanjkanja: podplutbe, okužbe in krvavitev dlesni, otekanje tkiv, suhe oči, lasje in koža, izpadanje las, anemija, počasno celjenje ran in krhkost kosti. Dolgotrajno pomanjkanje povzroči skorbut. Dobri viri: kivi, pomaranča, grenivka, jagode, brstični ohrovt, papaja, brokoli, sladki krompir, ananas, cvetača, ohrovt, limonin sok, peteršilj, paprika, dinje.

Vitamin C
Je antioksidant, ki spodbuja zdrave zobe in dlesni. Telesu pomaga, da absorbira
železo in ohranja zdravo tkivo. Prav tako je bistvenega pomena za celjenje ran.
Možne težave prevelikih odmerkov vitamina C so: driska, ledvični kamni,
povečan oksidativni stres, prekomerna absorpcija železa.
Pomanjkanje vitamina B12 in erozija zobne sklenine. Na podlagi večine podatkov
je varen vnos do 10 gramov na dan. Simptomi pomanjkanja: podplutbe, okužbe in
krvavitev dlesni, otekanje tkiv, suhe oči, lasje in koža, izpadanje las, anemija,
počasno celjenje ran in krhkost kosti. Dolgotrajno pomanjkanje povzroči skorbut.
Dobri viri: kivi, pomaranča, grenivka, jagode, brstični ohrovt, papaja, brokoli,
sladki krompir, ananas, cvetača, ohrovt, limonin sok, peteršilj, paprika, dinje.

Vitamin C
Je antioksidant, ki spodbuja zdrave zobe in dlesni. Telesu pomaga, da absorbira
železo in ohranja zdravo tkivo. Prav tako je bistvenega pomena za celjenje ran.
Možne težave prevelikih odmerkov vitamina C so: driska, ledvični kamni,
povečan oksidativni stres, prekomerna absorpcija železa.
Pomanjkanje vitamina B12 in erozija zobne sklenine. Na podlagi večine podatkov
je varen vnos do 10 gramov na dan. Simptomi pomanjkanja: podplutbe, okužbe in
krvavitev dlesni, otekanje tkiv, suhe oči, lasje in koža, izpadanje las, anemija,
počasno celjenje ran in krhkost kosti. Dolgotrajno pomanjkanje povzroči skorbut.
Dobri viri: kivi, pomaranča, grenivka, jagode, brstični ohrovt, papaja, brokoli,
sladki krompir, ananas, cvetača, ohrovt, limonin sok, peteršilj, paprika, dinje.

VITAMINI B
Je sestavljen iz več vitaminov, zato ga pogosto imenujemo B-kompleks. Pogosto se pojavljajo skupaj v enakih živilih.

B1(tiamin) – za pravilno delovanje srca in živčnega sistema, pomaga pri pretvarjanju ogljikovih hidratov v energijo. Dobri viri: sončnična semena, polnozrnata pšenica, soja, kvas, gobe, beluši, solata, fižol, leča, špinača, grah, jajčevci, brstični ohrovt, paradižnik, cvetača, krompir, pomaranče, jajca, jetra, svinjina, tuna, jajca.

VITAMINI B
Je sestavljen iz več vitaminov, zato ga pogosto imenujemo B-kompleks. Pogosto se pojavljajo skupaj v enakih živilih.

B1(tiamin) – za pravilno delovanje srca in živčnega sistema, pomaga pri pretvarjanju ogljikovih hidratov v energijo. Dobri viri: sončnična semena, polnozrnata pšenica, soja, kvas, gobe, beluši, solata, fižol, leča, špinača, grah, jajčevci, brstični ohrovt, paradižnik, cvetača, krompir, pomaranče, jajca, jetra, svinjina, tuna, jajca.

VITAMINI B
Je sestavljen iz več vitaminov, zato ga pogosto imenujemo B-kompleks. Pogosto se pojavljajo skupaj v enakih živilih.

B1(tiamin) – za pravilno delovanje srca in živčnega sistema, pomaga pri pretvarjanju ogljikovih hidratov v energijo. Dobri viri: sončnična semena, polnozrnata pšenica, soja, kvas, gobe, beluši, solata, fižol, leča, špinača, grah, jajčevci, brstični ohrovt, paradižnik, cvetača, krompir, pomaranče, jajca, jetra, svinjina, tuna, jajca.

B2(riboflavin)
Pomemben je pri presnovi železa, za zdravje kože, oči, živčnega
sistema in ohranjanjanju normalnih rdečih krvničk. Sprošča energijo iz hrane.
Dobri viri: mleko, navaden jogurt, skuta jajca, gobe, soja, žitarice, banane  , kaki,
mandlji, šparglji, blitva, špinača, skuša, jetra.

B2(riboflavin)
Pomemben je pri presnovi železa, za zdravje kože, oči, živčnega
sistema in ohranjanjanju normalnih rdečih krvničk. Sprošča energijo iz hrane.
Dobri viri: mleko, navaden jogurt, skuta jajca, gobe, soja, žitarice, banane  , kaki,
mandlji, šparglji, blitva, špinača, skuša, jetra.

B2(riboflavin)
Pomemben je pri presnovi železa, za zdravje kože, oči, živčnega
sistema in ohranjanjanju normalnih rdečih krvničk. Sprošča energijo iz hrane.
Dobri viri: mleko, navaden jogurt, skuta jajca, gobe, soja, žitarice, banane  , kaki,
mandlji, šparglji, blitva, špinača, skuša, jetra.

B3(niacin)
Pomemben je za živčni sistem, prebavni trakt, zdravje kože, znižuje
holesterol, utrujenost in izčrpanost.
Dobri viri: jetra, srce, ledvice, piščanec, govedina, ribe (tuna, losos), mleko, jajca,
avokado, datlji, breskve, zelena, repa, paradižnik, listnata zelenjava, brokoli,
korenje, sladki krompir, krompir, beluši, stročnice, gobe, rjavi riž, koruza, leča,
ječmen, oreški (predvsem mandlji in arašidi), pivski kvas.

B3(niacin)
Pomemben je za živčni sistem, prebavni trakt, zdravje kože, znižuje
holesterol, utrujenost in izčrpanost.
Dobri viri: jetra, srce, ledvice, piščanec, govedina, ribe (tuna, losos), mleko, jajca,
avokado, datlji, breskve, zelena, repa, paradižnik, listnata zelenjava, brokoli,
korenje, sladki krompir, krompir, beluši, stročnice, gobe, rjavi riž, koruza, leča,
ječmen, oreški (predvsem mandlji in arašidi), pivski kvas.

B3(niacin)
Pomemben je za živčni sistem, prebavni trakt, zdravje kože, znižuje
holesterol, utrujenost in izčrpanost.
Dobri viri: jetra, srce, ledvice, piščanec, govedina, ribe (tuna, losos), mleko, jajca,
avokado, datlji, breskve, zelena, repa, paradižnik, listnata zelenjava, brokoli,
korenje, sladki krompir, krompir, beluši, stročnice, gobe, rjavi riž, koruza, leča,
ječmen, oreški (predvsem mandlji in arašidi), pivski kvas.

B5(pantotenska kislina)
Je bistvenega pomena pri presnovi in sproščanju
enegije, steroidnih hormonov, vitamina D in holesterola.
Dobri viri: brokoli, leča, grah, cvetača, zelenolistna zelenjava, sladki krompir ,
buče, gobe, avokado, jagode, polnozrnate žitarice (mletje ga lahko odstrani),
sončnična semena, , jajca, jetra in ledvice, govedina, piščanec, kaviar, matični
mleček.

B5(pantotenska kislina)
Je bistvenega pomena pri presnovi in sproščanju
enegije, steroidnih hormonov, vitamina D in holesterola.
Dobri viri: brokoli, leča, grah, cvetača, zelenolistna zelenjava, sladki krompir ,
buče, gobe, avokado, jagode, polnozrnate žitarice (mletje ga lahko odstrani),
sončnična semena, , jajca, jetra in ledvice, govedina, piščanec, kaviar, matični
mleček.

B5(pantotenska kislina)
Je bistvenega pomena pri presnovi in sproščanju
enegije, steroidnih hormonov, vitamina D in holesterola.
Dobri viri: brokoli, leča, grah, cvetača, zelenolistna zelenjava, sladki krompir ,
buče, gobe, avokado, jagode, polnozrnate žitarice (mletje ga lahko odstrani),
sončnična semena, , jajca, jetra in ledvice, govedina, piščanec, kaviar, matični
mleček.

B6(piridoksin)
Potreben je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov v telesu
(več kot jih zaužijemo, več ga potrebujemo), pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in
pravilnem delovanju možganov. Krepi imunski sistem.
Dobri viri: svinjina, perutnina, tuna, losos, postrv, zelenolistnata zelenjava,
špinača, paradižnik, paprika, krompir, banane, avokado, polnozrnata pšenica,
rjavi riž, oves, sončnična semena, orehi, arašidi, soja, pšenični kalčki, arašidovo
maslo, mleko.

B6(piridoksin)
Potreben je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov v telesu
(več kot jih zaužijemo, več ga potrebujemo), pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in
pravilnem delovanju možganov. Krepi imunski sistem.
Dobri viri: svinjina, perutnina, tuna, losos, postrv, zelenolistnata zelenjava,
špinača, paradižnik, paprika, krompir, banane, avokado, polnozrnata pšenica,
rjavi riž, oves, sončnična semena, orehi, arašidi, soja, pšenični kalčki, arašidovo
maslo, mleko.

B6(piridoksin)
Potreben je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov v telesu
(več kot jih zaužijemo, več ga potrebujemo), pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in
pravilnem delovanju možganov. Krepi imunski sistem.
Dobri viri: svinjina, perutnina, tuna, losos, postrv, zelenolistnata zelenjava,
špinača, paradižnik, paprika, krompir, banane, avokado, polnozrnata pšenica,
rjavi riž, oves, sončnična semena, orehi, arašidi, soja, pšenični kalčki, arašidovo
maslo, mleko.

B8(biotin)
Bistven je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov ter za
proizvodnjo hormonov in holesterola. Prispeva k pravilnemu delovanju živčnega
sistema, k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic. Potreben je v zelo majhnih
količinah. Tvorijo ga že bakterije, ki živijo v črevesju, zato ni znana dodatna
potreba biotina iz prehrane. Lahko pa uživanje surovih beljakov daljše časovno
obdobje povzroči pomanjkanje. Seveda ga najdemo v številnih živilih, vendar le na zelo nizkih ravneh. V rumenjaku, jetrih in nekaj zelenjave.

B8(biotin)
Bistven je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov ter za
proizvodnjo hormonov in holesterola. Prispeva k pravilnemu delovanju živčnega
sistema, k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic. Potreben je v zelo majhnih
količinah. Tvorijo ga že bakterije, ki živijo v črevesju, zato ni znana dodatna
potreba biotina iz prehrane. Lahko pa uživanje surovih beljakov daljše časovno
obdobje povzroči pomanjkanje. Seveda ga najdemo v številnih živilih, vendar le na zelo nizkih ravneh. V rumenjaku, jetrih in nekaj zelenjave.

B8(biotin)
Bistven je za presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov ter za
proizvodnjo hormonov in holesterola. Prispeva k pravilnemu delovanju živčnega
sistema, k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic. Potreben je v zelo majhnih
količinah. Tvorijo ga že bakterije, ki živijo v črevesju, zato ni znana dodatna
potreba biotina iz prehrane. Lahko pa uživanje surovih beljakov daljše časovno
obdobje povzroči pomanjkanje. Seveda ga najdemo v številnih živilih, vendar le na zelo nizkih ravneh. V rumenjaku, jetrih in nekaj zelenjave.

B9(folna kislina ali folat)
Je potrebna za tvorbo DNK, ki nadzoruje rast tkiva in
delovanje celic, tvori zdrave rdeče krvničke, skupaj z vitaminom B12. Vsaka
nosečka mora imeti dovolj folata, saj so nizke ravni povezane s prirojenimi
napakami, kot je spina bifida (nepravilno razvita hrbtenica pri plodu).
Pomanjkanje je povezano tudi z nekaterimi vrstami raka. Najdemo ga v majhnih
količinah v številnih živilih. Dobri viri: zelenolistna zelenjava, šparglji, brokoli,
brstični ohrovt, grah, špinača, fižol, zelena solata, paradižnikov sok, zelje, čičerika, agrumi, avokado, banana, papaja, arašidi,polnozrnati žitni izdelki, sončnična semena, jetra (med nosečnostjo se izogibajte), pekovski kvas.

B9(folna kislina ali folat)
Je potrebna za tvorbo DNK, ki nadzoruje rast tkiva in
delovanje celic, tvori zdrave rdeče krvničke, skupaj z vitaminom B12. Vsaka
nosečka mora imeti dovolj folata, saj so nizke ravni povezane s prirojenimi
napakami, kot je spina bifida (nepravilno razvita hrbtenica pri plodu).
Pomanjkanje je povezano tudi z nekaterimi vrstami raka. Najdemo ga v majhnih
količinah v številnih živilih. Dobri viri: zelenolistna zelenjava, šparglji, brokoli,
brstični ohrovt, grah, špinača, fižol, zelena solata, paradižnikov sok, zelje, čičerika, agrumi, avokado, banana, papaja, arašidi,polnozrnati žitni izdelki, sončnična semena, jetra (med nosečnostjo se izogibajte), pekovski kvas.

B9(folna kislina ali folat)
Je potrebna za tvorbo DNK, ki nadzoruje rast tkiva in
delovanje celic, tvori zdrave rdeče krvničke, skupaj z vitaminom B12. Vsaka
nosečka mora imeti dovolj folata, saj so nizke ravni povezane s prirojenimi
napakami, kot je spina bifida (nepravilno razvita hrbtenica pri plodu).
Pomanjkanje je povezano tudi z nekaterimi vrstami raka. Najdemo ga v majhnih
količinah v številnih živilih. Dobri viri: zelenolistna zelenjava, šparglji, brokoli,
brstični ohrovt, grah, špinača, fižol, zelena solata, paradižnikov sok, zelje, čičerika, agrumi, avokado, banana, papaja, arašidi,polnozrnati žitni izdelki, sončnična semena, jetra (med nosečnostjo se izogibajte), pekovski kvas.

B12(kobalamin)
Pomemben je za presnovo, pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in ohranja zdrav  centralni živčni sistem . Zaradi pomanjkanja lahko pride do anemije. Za vegane je priporočljivo jemanje dodatkov B12, saj ga v hrani rastlinskega izvora ni.Dobri viri: postrv, losos, tuna, morski sadeži, meso (predvsem perutnina in jetra), jajca, mleko in mlečni izdelki, nekateri polnozrnati in sojini izdelki ter obogateni prehranski kvas.

B12(kobalamin)
Pomemben je za presnovo, pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in ohranja zdrav  centralni živčni sistem . Zaradi pomanjkanja lahko pride do anemije. Za vegane je priporočljivo jemanje dodatkov B12, saj ga v hrani rastlinskega izvora ni.Dobri viri: postrv, losos, tuna, morski sadeži, meso (predvsem perutnina in jetra), jajca, mleko in mlečni izdelki, nekateri polnozrnati in sojini izdelki ter obogateni prehranski kvas.

B12(kobalamin)
Pomemben je za presnovo, pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in ohranja zdrav  centralni živčni sistem . Zaradi pomanjkanja lahko pride do anemije. Za vegane je priporočljivo jemanje dodatkov B12, saj ga v hrani rastlinskega izvora ni.Dobri viri: postrv, losos, tuna, morski sadeži, meso (predvsem perutnina in jetra), jajca, mleko in mlečni izdelki, nekateri polnozrnati in sojini izdelki ter obogateni prehranski kvas.

Vitamin A
Pomaga oblikovati in vzdrževati zdrave zobe, kosti, mehka tkiva, sluznico in kožo.
Pomaga preprečevati poškodbe celic in težave z očmi, kot so rumene pege. A previdno! Preveč vitamina A lahko poškoduje jetra, saj se hitro absorbira in počasi izloča iz telesa. Lahko se pojavijo slabost, glavobol, utrujenost, izguba apetita, omotica in suha koža. Prekomerni vnos med nosečnostjo lahko povzroči prirojene okvare. Pomanjkanje pa lahko povzroči nočno slepoto in keratomalacijo očesno motnjo, ki povzroči suho roženico. Dobimo ga iz živalskih in rastlinskih virov hrane. Dobri viri: korenje (52g/dan), sladek krompir (205g/dan), maslena buča (150g/dan), brokoli, zelena listnata zelenjava, dinja, paprika, kitajsko zelje,
breskve, marelice, melone, mango, papaja, govedina, jetra, morski sadeži
(predvsem losos in kozice), jajca, maslo, mleko in nekateri siri.

Vitamin A
Pomaga oblikovati in vzdrževati zdrave zobe, kosti, mehka tkiva, sluznico in kožo.
Pomaga preprečevati poškodbe celic in težave z očmi, kot so rumene pege. A
previdno! Preveč vitamina A lahko poškoduje jetra, saj se hitro absorbira in počasi
izloča iz telesa. Lahko se pojavijo slabost, glavobol, utrujenost, izguba apetita,
omotica in suha koža. Prekomerni vnos med nosečnostjo lahko povzroči prirojene
okvare. Pomanjkanje pa lahko povzroči nočno slepoto in keratomalacijo – očesno
motnjo, ki povzroči suho roženico.
Dobimo ga iz živalskih in rastlinskih virov hrane.
Dobri viri: korenje (52g/dan), sladek krompir (205g/dan), maslena buča
(150g/dan), brokoli, zelena listnata zelenjava, dinja, paprika, kitajsko zelje,
breskve, marelice, melone, mango, papaja, govedina, jetra, morski sadeži
(predvsem losos in kozice), jajca, maslo, mleko in nekateri siri.

Vitamin A
Pomaga oblikovati in vzdrževati zdrave zobe, kosti, mehka tkiva, sluznico in kožo.
Pomaga preprečevati poškodbe celic in težave z očmi, kot so rumene pege. A previdno! Preveč vitamina A lahko poškoduje jetra, saj se hitro absorbira in počasi izloča iz telesa. Lahko se pojavijo slabost, glavobol, utrujenost, izguba apetita, omotica in suha koža. Prekomerni vnos med nosečnostjo lahko povzroči prirojene okvare. Pomanjkanje pa lahko povzroči nočno slepoto in keratomalacijo očesno motnjo, ki povzroči suho roženico. Dobimo ga iz živalskih in rastlinskih virov hrane. Dobri viri: korenje (52g/dan), sladek krompir (205g/dan), maslena buča (150g/dan), brokoli, zelena listnata zelenjava, dinja, paprika, kitajsko zelje,
breskve, marelice, melone, mango, papaja, govedina, jetra, morski sadeži
(predvsem losos in kozice), jajca, maslo, mleko in nekateri siri.

Vitamin D
Pomaga telesu, da absorbira kalcij za normalen razvoj in vzdrževanje zdravih zob in kosti. Prav tako pomaga vzdrževati pravilno raven  kalcija  in  fosforja v  krvi. Znan je tudi kot "sončni vitamin", saj ga telo ustvari po sončenju. 
Od začetka aprila do konca septembra, 3 krat/teden, 10 do 15 min/dan neposrednega izpostavljanja soncu brez zaščitne kreme, zadostuje telesni potrebi po vitaminu D. Zelo težko ga je dobiti dovolj samo iz virov hrane.  Pomanjkanje povzroča: povečano tveganje za raka, nižjo raven imunosti, višji krvni tlak, razvoj nevroloških motenj in diabetesa. Dobri viri: sončna svetloba, gobe, losos, skuša, sardele, tuna, rdeče meso, jetra, rumenjaki, žitarice.

Vitamin D
Pomaga telesu, da absorbira kalcij za normalen razvoj in vzdrževanje zdravih zob in kosti. Prav tako pomaga vzdrževati pravilno raven  kalcija  in  fosforja v  krvi. Znan je tudi kot "sončni vitamin", saj ga telo ustvari po sončenju. 
Od začetka aprila do konca septembra, 3 krat/teden, 10 do 15 min/dan neposrednega izpostavljanja soncu brez zaščitne kreme, zadostuje telesni potrebi po vitaminu D. Zelo težko ga je dobiti dovolj samo iz virov hrane.  Pomanjkanje povzroča: povečano tveganje za raka, nižjo raven imunosti, višji krvni tlak, razvoj nevroloških motenj in diabetesa. Dobri viri: sončna svetloba, gobe, losos, skuša, sardele, tuna, rdeče meso, jetra, rumenjaki, žitarice.

Vitamin D
Pomaga telesu, da absorbira kalcij za normalen razvoj in vzdrževanje zdravih zob in kosti. Prav tako pomaga vzdrževati pravilno raven  kalcija  in  fosforja v  krvi. Znan je tudi kot "sončni vitamin", saj ga telo ustvari po sončenju. 
Od začetka aprila do konca septembra, 3 krat/teden, 10 do 15 min/dan neposrednega izpostavljanja soncu brez zaščitne kreme, zadostuje telesni potrebi po vitaminu D. Zelo težko ga je dobiti dovolj samo iz virov hrane.  Pomanjkanje povzroča: povečano tveganje za raka, nižjo raven imunosti, višji krvni tlak, razvoj nevroloških motenj in diabetesa. Dobri viri: sončna svetloba, gobe, losos, skuša, sardele, tuna, rdeče meso, jetra, rumenjaki, žitarice.

Vitamin E
Je antioksidant, ki telesu pomaga pri oblikovanju rdečih krvničk, upočasni proces staranja celic (predvsem proti srčno-žilnim in rakavim obolenjem) ter obnavlja poškodovane, sodeluje pri uporabi vitamina K. Ker je topen v maščobah ga telo shranjuje in uporablja po potrebi. Z običajnim prehranjevanjem ni ne tvegano, ne škodljivo, da bi ga preveč zaužili. Jemanje visokih odmerkov v obliki dodatkov, pa lahko povzroči tveganje za hemoragično kap. Pomanjkanje opazimo le pri
zelo podhranjenih ljudeh. Potrebno dnevno količino, to je 4mg za moške in 3mg za ženske, bi morali dobiti iz prehrane. Dobri viri: neogrevana rastlinska olja-repično, sončnično, sojino, koruzno in oljčno
olje. Kivi, avokado, borovnice, mandlji, jajca, mleko, zelenolistna zelenjava, paradižnik, oreški in semena, pšenični kalčki, najdemo ga v žitih in žitnih izdelkih.

Vitamin E
Je antioksidant, ki telesu pomaga pri oblikovanju rdečih krvničk, upočasni proces staranja celic (predvsem proti srčno-žilnim in rakavim obolenjem) ter obnavlja poškodovane, sodeluje pri uporabi vitamina K. Ker je topen v maščobah ga telo shranjuje in uporablja po potrebi. Z običajnim prehranjevanjem ni ne tvegano, ne škodljivo, da bi ga preveč zaužili. Jemanje visokih odmerkov v obliki dodatkov, pa lahko povzroči tveganje za hemoragično kap. Pomanjkanje opazimo le pri
zelo podhranjenih ljudeh. Potrebno dnevno količino, to je 4mg za moške in 3mg za ženske, bi morali dobiti iz prehrane. Dobri viri: neogrevana rastlinska olja-repično, sončnično, sojino, koruzno in oljčno
olje. Kivi, avokado, borovnice, mandlji, jajca, mleko, zelenolistna zelenjava, paradižnik, oreški in semena, pšenični kalčki, najdemo ga v žitih in žitnih izdelkih.

Vitamin E
Je antioksidant, ki telesu pomaga pri oblikovanju rdečih krvničk, upočasni proces staranja celic (predvsem proti srčno-žilnim in rakavim obolenjem) ter obnavlja poškodovane, sodeluje pri uporabi vitamina K. Ker je topen v maščobah ga telo shranjuje in uporablja po potrebi. Z običajnim prehranjevanjem ni ne tvegano, ne škodljivo, da bi ga preveč zaužili. Jemanje visokih odmerkov v obliki dodatkov, pa lahko povzroči tveganje za hemoragično kap. Pomanjkanje opazimo le pri
zelo podhranjenih ljudeh. Potrebno dnevno količino, to je 4mg za moške in 3mg za ženske, bi morali dobiti iz prehrane. Dobri viri: neogrevana rastlinska olja-repično, sončnično, sojino, koruzno in oljčno
olje. Kivi, avokado, borovnice, mandlji, jajca, mleko, zelenolistna zelenjava, paradižnik, oreški in semena, pšenični kalčki, najdemo ga v žitih in žitnih izdelkih.

Vitamin K
Je potreben, ker se brez njega kri ne bi strjevala, preprečuje kalcificiranje arterij in drugih mehkih tkiv, pospešuje mineralizacijo kosti ter regulira diferenciacijo in delitev celic. Pri velikih odmerkih ni znanih težav. Pomanjkanje pa povzroča nagnjenost k povečani krvavitvi in ​​anemiji. Dobri viri: peteršilj je zelo bogat, vsa zelenolistna zelenjava, brokoli, brstični ohrovt, beluši, grah, korenje, avokado, kivi.

Vitamin K
Je potreben, ker se brez njega kri ne bi strjevala, preprečuje kalcificiranje arterij in drugih mehkih tkiv, pospešuje mineralizacijo kosti ter regulira diferenciacijo in delitev celic. Pri velikih odmerkih ni znanih težav. Pomanjkanje pa povzroča nagnjenost k povečani krvavitvi in ​​anemiji. Dobri viri: peteršilj je zelo bogat, vsa zelenolistna zelenjava, brokoli, brstični ohrovt, beluši, grah, korenje, avokado, kivi.

Vitamin K
Je potreben, ker se brez njega kri ne bi strjevala, preprečuje kalcificiranje arterij in drugih mehkih tkiv, pospešuje mineralizacijo kosti ter regulira diferenciacijo in delitev celic. Pri velikih odmerkih ni znanih težav. Pomanjkanje pa povzroča nagnjenost k povečani krvavitvi in ​​anemiji. Dobri viri: peteršilj je zelo bogat, vsa zelenolistna zelenjava, brokoli, brstični ohrovt, beluši, grah, korenje, avokado, kivi.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Kategorije

  • AKTIVNA
  • BODI FIT
  • INTERVJUJI
  • MODA
  • ZANIMIVO IN UPORABNO
  • Zdrava

Prijava na e-novičke

Bodite obveščeni ob novih objavah. Prijavite se na e-novice:

 

Loading

Zadnji prispevki

  • Intervju s Ksenijo Visket II. del 22 januarja, 2021
  • Intervju s Ksenijo Visket I. del 21 januarja, 2021
  • Modni namigi po vzoru Barbare Žgalin 5 januarja, 2021
  • Zajtrk lahko spremeni življenje 2 januarja, 2021

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Bodite obveščeni ob novih objavah. Prijavite se na e-novice:

 

Loading

O NAS

Uspešna.si je spletni karierni kotiček namenjen sodobni ženski 21. stoletja. Nagovarja fatalno žensko, ki zraven vsakodnevnih aktivnosti ohranja željo in vizijo po osebnem ter kariernem napredku   in s tem ustvarja svojo unique Success Story.
Preberi več

Follow on Instagram

© 2020. Uspešna.si | Piškotki | oblikovanje in urejanje www.vibral.si



Hvala, ker ste obiskali našo spletno stran in nas berete 🙂

Če želite biti obveščeni ob novih objavah se prijavite na naše e-novičke:

 

Loading
Spletna stran uporablja piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. S potrditvijo lahko nemoteno nadaljujete z ogledom strani.PotrdiPiškotki