• DOMOV
  • O NAS
  • INTERVJUJI
    • “Bodi to, kar si!” – Jerneja Oder
    • Lea Smrkolj: “Najbolj me motivira moj napredek” – 2.del
    • Lea Smrkolj: “Ne želim si kdaj v prihodnosti očitati, da nisem dala vsega od sebe” – 1.del
    • LJUBEZEN je naša največja MOČ, Marjeta Miklavčič
    • Intervju s Katjo in Katko Bogataj
    • Intervju z Marto Kos
  • KARIERA
    • Medosebni odnosi
    • Recept uspeha Irene Grofelnik
    • 5 skrivnosti uspeha Ize Sie Login
    • Izgovori – zaviralci sanj
  • SODELUJVA
    • MOTIVACIJSKI MASTERCLASS
    • OSEBNI READING USPEHA
    • Webinar & Zoom spletna srečanja
    • Akademija Mindset uspeha
  • ZGODBE USPEHA
    • Ko delaš s srcem in strastjo …
    • Ko rastline postanejo kuhinjske mojstrovine – Žana
    • Vanja Mihelič – MeFirst
  • LIFESTYLE
    • BODI SVOJA
      • 7 tehnik za dvig motivacije
      • 6 načinov soočanja s stresnimi situacijami, ki resnično delujejo
      • Spremeni sebe – spremeni svoje navade
      • 8 preprostih trikov za bolj polno in srečno življenje
      • Kako pa se ti soočaš s konflikti v odnosih?
      • Pričakovanja …
      • Izberi ljubezen – izberi SEBE
      • SLIŠIŠ svoje SANJE in resnične ŽELJE?
      • Dobrodošla v 2022
      • Kakšen vpliv ima stres na naše življenje
      • Zakaj je dobro včasih reči »NE«?
      • Bizi dan
    • MODA
      • Trendi pomlad/poletje 2021, II. del
      • Modni namigi po vzoru Barbare Žgalin
      • Modni nasveti Anastasije Kajba
      • Atraktivno o poslovni modi
    • BODI FIT
      • Zdrava
      • Aktivna
      • Odkrij Slovenijo
        • #VELIKA PLANINA
        • #Divje jezero
        • #Tolminska korita
      • Tradicionalne slovenske jedi
        • Spomladanski kodrasti Smoothie
        • T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed
Uspešna si
  • DOMOV
  • O NAS
  • INTERVJUJI
    • “Bodi to, kar si!” – Jerneja Oder
    • Lea Smrkolj: “Najbolj me motivira moj napredek” – 2.del
    • Lea Smrkolj: “Ne želim si kdaj v prihodnosti očitati, da nisem dala vsega od sebe” – 1.del
    • LJUBEZEN je naša največja MOČ, Marjeta Miklavčič
    • Intervju s Katjo in Katko Bogataj
    • Intervju z Marto Kos
  • KARIERA
    • Medosebni odnosi
    • Recept uspeha Irene Grofelnik
    • 5 skrivnosti uspeha Ize Sie Login
    • Izgovori – zaviralci sanj
  • SODELUJVA
    • MOTIVACIJSKI MASTERCLASS
    • OSEBNI READING USPEHA
    • Webinar & Zoom spletna srečanja
    • Akademija Mindset uspeha
  • ZGODBE USPEHA
    • Ko delaš s srcem in strastjo …
    • Ko rastline postanejo kuhinjske mojstrovine – Žana
    • Vanja Mihelič – MeFirst
  • LIFESTYLE
    • BODI SVOJA
      • 7 tehnik za dvig motivacije
      • 6 načinov soočanja s stresnimi situacijami, ki resnično delujejo
      • Spremeni sebe – spremeni svoje navade
      • 8 preprostih trikov za bolj polno in srečno življenje
      • Kako pa se ti soočaš s konflikti v odnosih?
      • Pričakovanja …
      • Izberi ljubezen – izberi SEBE
      • SLIŠIŠ svoje SANJE in resnične ŽELJE?
      • Dobrodošla v 2022
      • Kakšen vpliv ima stres na naše življenje
      • Zakaj je dobro včasih reči »NE«?
      • Bizi dan
    • MODA
      • Trendi pomlad/poletje 2021, II. del
      • Modni namigi po vzoru Barbare Žgalin
      • Modni nasveti Anastasije Kajba
      • Atraktivno o poslovni modi
    • BODI FIT
      • Zdrava
      • Aktivna
      • Odkrij Slovenijo
        • #VELIKA PLANINA
        • #Divje jezero
        • #Tolminska korita
      • Tradicionalne slovenske jedi
        • Spomladanski kodrasti Smoothie
        • T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed
Home  /  Zdrava  /  T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed

T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed

T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed

Ob sproščujočem navdihu narave in odkrivanju Tolminskih korit se še kako prileže okusna, domača kulinarika. Spoznajte slovensko tradicionalno tolminsko jed in se prepustite eksploziji regionalnih okusov, ki so raj za brbončice in dušo.

Kajti: T’MINSKA FRIKA »nasiti poldrugega bika«, je znana tradicionalna pastirska jed Doline Soče.

RECEPT ZA 4 OSEBE, KI GA MORATE PREIZKUSITI
Sestavine:
– 5 jajc
– 60 dag naribanega sira Tolminc,
– 40 dag olupljenega in na lističe narezanega krompirja,
– 5 dag masti, zaseke, slanine ali olja
– malo soli

Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga  in v ponvi popečemo na ogreti maščobi. Jajca razžvrkljamo, dodamo sir, prelijemo po krompirju in premešamo. Ko jajca zakrknejo, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko razrežemo kot pizzo, na osminke. Ponudimo lahko s polento, kruhom ali solato, ki jedi doda potrebno svežino. Friko lahko jeste tudi kot samostojno jed, zraven pa se prileže kozarec rdečega vina.

…pa DOBER TEK 🙂

T’MINSKI KULINARIČNI KRALJICI FRIKI, SO DOMAČINI POSVETILI CELO FESTIVAL »FRIKA FEST« KOT POKLON TRADICIJI IN SIROM DOLINE SOČE

Če se na ogled Tolminskih korit odpravite jeseni, lahko obenem obiščete tudi ta kmečki praznik v Tolminu, ki poteka v začetku meseca oktobra. Takrat se cikel paše zaključi in pastirji se s čredami simbolično vračajo z visokogorskih pašnikov v dolino.

Tradicija živih planin v Posočju je stara tri tisočletja. V majhnih skupnostih na planinah od konca junija do začetka oktobra sirijo mleko, medtem ko živina na prostem zoba najboljše rastje med Alpami in Mediteranom. “Sir in skuta naša sta aduta,” se pogosto sliši v Dolini Soče, kjer so mlečne dobrote na mizi vsak dan.

Tolminc, bovški sir in albuminska skuta so najprepoznavnejši lokalni proizvodi. Na tem dogodku imate priložnost okusiti edinstvene sire Doline Soče na čelu s Tolmincem, ki je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi avtohtonim siri. Na glavnem trgu in ulicah Tolmina diši kot v planinah – po kravah, siru, friki in drugih dobrotah.

Praznik poteka v znamenju celodnevne lokalne tržnice, okušanja in ocenjevanja. Med vrhunci programa je tradicionalna dražba živine – jesenska stalnica ob vrnitvi s planin, razstava sirov z razglasitvijo najboljših, tekmovanje v pripravi najboljše frike in glasbeno dogajanje.
Festival zaznamujejo delavnice in stojnice, ki se šibijo pod težo sirov, dobrot in izdelkov domače obrti.

avtor: Margerita Simčič

Deli na:

O avtorju

Andreja

Prejšnji prispevek
#Tolminska korita
Naslednji prispevek
Ana Žontar Kristanc I. Del

Kategorije

  • AKTIVNA
  • BODI FIT
  • BODI SVOJA
  • Duhovnost
  • INTERVJUJI
  • KARIERA
  • MODA
  • SREČANJA
  • ZANIMIVO IN UPORABNO
  • Zdrava
  • ZGODBE USPEHA

Prijava na e-novičke

Bodite obveščeni ob novih objavah. Prijavite se na e-novice:


Loading

Zadnji prispevki

  • MOTIVACIJSKI MASTERCLASS 13 januarja, 2023
  • Ko delaš s srcem in strastjo … 15 decembra, 2022
  • “Bodi to, kar si!” – Jerneja Oder 6 decembra, 2022
  • Ko rastline postanejo kuhinjske mojstrovine – Žana 23 novembra, 2022

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Bodite obveščeni ob novih objavah. Prijavite se na e-novice:


Loading

O NAS

Uspešna.si je spletni karierni kotiček namenjen sodobni ženski 21. stoletja. Nagovarja fatalno žensko, ki zraven vsakodnevnih aktivnosti ohranja željo in vizijo po osebnem ter kariernem napredku   in s tem ustvarja svojo unique Success Story.
Preberi več

Follow on Instagram

© 2020. Uspešna.si | Piškotki | oblikovanje in urejanje www.vibral.si


Hvala, ker ste obiskali našo spletno stran in nas berete 🙂

Če želite biti obveščeni ob novih objavah se prijavite na naše e-novičke:

Loading