T’MINSKA FRIKA – tradicionalna tolminska jed
Ob sproščujočem navdihu narave in odkrivanju Tolminskih korit se še kako prileže okusna, domača kulinarika. Spoznajte slovensko tradicionalno tolminsko jed in se prepustite eksploziji regionalnih okusov, ki so raj za brbončice in dušo.
Kajti: T’MINSKA FRIKA »nasiti poldrugega bika«, je znana tradicionalna pastirska jed Doline Soče.
RECEPT ZA 4 OSEBE, KI GA MORATE PREIZKUSITI
Sestavine:
– 5 jajc
– 60 dag naribanega sira Tolminc,
– 40 dag olupljenega in na lističe narezanega krompirja,
– 5 dag masti, zaseke, slanine ali olja
– malo soli
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga in v ponvi popečemo na ogreti maščobi. Jajca razžvrkljamo, dodamo sir, prelijemo po krompirju in premešamo. Ko jajca zakrknejo, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko razrežemo kot pizzo, na osminke. Ponudimo lahko s polento, kruhom ali solato, ki jedi doda potrebno svežino. Friko lahko jeste tudi kot samostojno jed, zraven pa se prileže kozarec rdečega vina.
…pa DOBER TEK 🙂
T’MINSKI KULINARIČNI KRALJICI FRIKI, SO DOMAČINI POSVETILI CELO FESTIVAL »FRIKA FEST« KOT POKLON TRADICIJI IN SIROM DOLINE SOČE
Če se na ogled Tolminskih korit odpravite jeseni, lahko obenem obiščete tudi ta kmečki praznik v Tolminu, ki poteka v začetku meseca oktobra. Takrat se cikel paše zaključi in pastirji se s čredami simbolično vračajo z visokogorskih pašnikov v dolino.
Tradicija živih planin v Posočju je stara tri tisočletja. V majhnih skupnostih na planinah od konca junija do začetka oktobra sirijo mleko, medtem ko živina na prostem zoba najboljše rastje med Alpami in Mediteranom. “Sir in skuta naša sta aduta,” se pogosto sliši v Dolini Soče, kjer so mlečne dobrote na mizi vsak dan.
Tolminc, bovški sir in albuminska skuta so najprepoznavnejši lokalni proizvodi. Na tem dogodku imate priložnost okusiti edinstvene sire Doline Soče na čelu s Tolmincem, ki je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi avtohtonim siri. Na glavnem trgu in ulicah Tolmina diši kot v planinah – po kravah, siru, friki in drugih dobrotah.
Praznik poteka v znamenju celodnevne lokalne tržnice, okušanja in ocenjevanja. Med vrhunci programa je tradicionalna dražba živine – jesenska stalnica ob vrnitvi s planin, razstava sirov z razglasitvijo najboljših, tekmovanje v pripravi najboljše frike in glasbeno dogajanje.
Festival zaznamujejo delavnice in stojnice, ki se šibijo pod težo sirov, dobrot in izdelkov domače obrti.
avtor: Margerita Simčič