Urška Fartelj kuha in pripravlja zdrave jedi z ljubeznijo. Ker je za nami zimski čas, smo jo povprašali:
Za nami je zimski čas: kakšen nasvet glede izbire hrane in priprave kulinaričnih jedi bi zapisali ženskam za spomladanske dni? Kaj bi jim vi svetovali?
Nikoli se nisem držala napisanih ali nenapisanih pravil, ki so vsakokrat drugačna in odvisna od tega, h kateri veji prehranskih strokovnjakov se nagneš. Jejmo, kuhajmo,
kar nas veseli, radosti. Nas in družino. V mejah zdrave kmečke pameti. Kuhajmo toliko, kolikor pojemo. Nisem tip človeka, ki bi se cel december basal s hrano, januarja pa šel na očiščevalno kuro. V to ne verjamem. Pojemo tudi kdaj kaj nezdravega, ampak to ni naša rutina. Naša rutina je vsak dan pripraviti kosilo in to vsak dan nekaj drugačnega.
Zjutraj si rada pripravim smuti in začnem jutro z vitamini. Sploh, kadar sem zelo utrujena. Imam fibromialgijo in mi folna kislina, vitamin C pomagata proti utrujenosti. Zagovarjam vitamine iz narave, ne škatlic, tabletk. Sem zagovornik doma pridelane hrane. Recimo kodrasti smuti je enkraten.
KODRASTI SMUTI
Sestavine:
3-4 listi kodrastega ohrovta,
2 dcl naravnega pomarančnega soka.
Pri ohrovtu uporabimo samo mehke liste, debele žile odstranimo. Vse skupaj v
blenderju obdelamo in takoj popijemo. Okus je fantastičen. Kot bi pil kivijev
sok.
Pripravila: Urška Fartelj
Fotografija: pexels